Crema de zahar ars cu ciocolata

Stiu, toata lumea stie sa faca o crema de zahar ars. Si, cred, crema de zahar ars cu ciocolata nu e neaparat o noutate pentru multi dintre voi, insa eu simt nevoia sa pun la mine pe blog reteta. 😁

Eu cand am aflat de combinatia asta de la o colega, mi s-a parut o mare revelatie si de asta vreau sa ramana imortalizata aici. Si mai sper in secret ca si pentru voi e o noutate placuta. 😉

Mai jos va las reteta, cateva poze si un scurt video. In video am facut cu ciocolata cu lapte. Iese foarte buna si cu ciocolata neagra. Difera usor gustul, in functie de cantiatea de cacao pe ca o contine ciocolata.

Ingrediente (pentru 10 portii):

350 g zahar alb – 200 g pentru caramel si 150 g pentru crema
1 l lapte (dulce)
8 oua
200 g ciocolata neagra sau cu lapte
1 lingura de cacao

Cum procedam:

Caramelul:

Punem intr-o oala cu fundul gros zaharul si 50 ml de apa si dam la foc mediu
Lasam pe foc pana cand obtinem un caramel intr-o culoare frumoasa, aramie. Cum am obtinut culoarea, luam de pe foc imediat. Avem grija ca nuanta sa nu vireze spre maro pentru ca asta inseamna ca am ars caramelul, iar gustul de caramel ars este unul amar si neplacut

Putem sa facem crema de zahar ars in oala in care am facut caramelul sau, dupa cum vedeti in filmulet, sa il distribuim in vase mai mici:
Cu grija, acoperim si peretii vasului/vaselor cu caramel, apoi lasam la racit.

Crema:
Topim ciocolata la cuptorul cu microunde, intr-un vas termorezistent pe care il punem deasupra unei oale in care fierbe apa, avand grija ca vasul in care este ciocolata sa nu atinga apa sau, daca avem plita cu inductie, putem topi ciocolata la treapta 2 a plitei.

Intr-un bol incapator mixam sau amestecam cu un tel ouale si zaharul doar pana obtinem o compozitie omogena
Adaugam ciocoata topita si cacaoa si amestecam in continuare
Adaugam laptele si mai mixam pana totul este incorporat

Coacerea:

Punem vasul/vasele tapetate cu caramel intr-o alta tava, de prefarat adanca
Turnam compozitia cu ou si lapte in vase, bagam vasele in cuptorul preincalzit la 180 de grade si tot atunci, inainte sa inchidem usa cuptorului, turnam apa in tava in care se afla vasele – tehnica de coacere se numeste bain marie

Coacem in total 40 de minute, insa avem grija ca apa din tava nu fiarba. Verificam dupa 20 de minute si completam cu apa rece, apoi dupa inca 10 minute si completam cu apa rece.

De ce facem operatiunea de racire a apei din tava: daca apa din tava fierbe si crema de zahar ars va fierbe si nu vom obtine textura fina, de budinca, specifica acestui desert, ci vom obtine o crema poroasa si neplacuta ca textura.

*In reteta din imagine eu nu am fost suficient de atenta si apa a inceput sa fiarba si sper exterior se vede diferita textura. Aseara insa am mai facut o portie care a iesit fina ca o panna cotta.

Reveinind: scoatem vasele de la cuptor si din apa si lasam crema la temperatura camerei sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit o bagam la frigider. Ideal e sa o consumam rece, de la frigider.

Pentru servire, rasturnam crema pe o farfurie/platou, astfel incat partea care a intrat in contact cu fundul vasului sa fie deaaupra. Totodata, astfel sosul de caramel format se va scurge delicios peste crema.

Sa va fie de bine!

Cu drag, Praji!

Credits: Source