Iahnie de fasole cu costita afumata

E oficial, a venit toamna. Desi este destul
de cald, vedem deja ruginiu prin copaci. Toamna vine la mine cu chef de gatit
#comfortfood, de copt mult si de stat in bucatarie. In luna octombrie
sarbatorim si Crocktober,
luna dedicata celor care gatesc la slowcookerele sau la multicookerul Crock
Pot.

Daca in vara gateam ciorbe clare si 
gemuri la slow cooker, acum a venit randul sa testez vasul Crock-Pot Multicooker,
cunoscut si numele de cea mai faina inventie de ajutat mamici, bunici, femei
ocupate sau pasionate de gatit. 

Primul preparat care mi-a venit in minte cand
am pus mana pe vasul sub presiune a fost: FASOLE. Pe cat de mult imi place la
gust, pe atat nu-mi place sa o fierb. Nu-mi place ca dureaza mult, ca trebuie
sa schimb  apa si ca are un miros neplacut cand fierbe. Asa ca am hotarat
sa fac unul dintre felurile preferate de Mircea: fasole cu costita
afumata. 

Acest multicooker cu  gatire sub presiune m-a surprins super placut, surprins spre uimit. 🙂  Am pus fasolea, am acoperit-o cu apa, am setat functia “beans” si gata! In 20 minute + timpul incalzire si de eliminare a presiunii (in total ~30 min) fasolea nehidratata fost fiarta cat sa o combin cu celelate  ingrediente.

Pe langa functia “beans – leguminoase” vasul are si alte functii expres pentru fierbere sub presiune “carne”,”orez”, “tocana”, dar si functie de sotare, de “slow cooking”,  de facut iaurt sau “pastrare la cald”. Bineinteles, pe langa astea,  putem seta manual durata fierberii sau pregatirii preparatelor.

Va scriu mai jos reteta si va las si poze graitoare. Ah si inca ceva, stati pe-aproape, revin cu o alta reteta super delicioasa cat de curand.

Ingrediente pentru 6 portii:

500-600 g costita afumata

500 g fasole boabe (uscata)

1 ceapa galbena 

1 morcov

2 foi de dafin

1 lingurita boia afumata 

1 l supa de carne sau legume sau 2 cuburi de
supa bio (se gaseste la magazinele naturiste).

Sare 

Piper

2 linguri de ulei

Cum procedam: 

Spalam fasolea, o punem in Multicookerul Crock-Pot Express, apoi turnam apa cat sa o acopere cu 1 cm peste boabe

Punem capacul, setam supapa de eliberare de
presiunii pe pozitia “etansare” 

Setam functia “beans”

Pe afisaj va aparea “heat”- asta
inseamna ca lichidul din interior se incalzeste – in functie de cat de
rece/cald este lichidul aceasta actiune poate dura intre  3 si 10 minute

Dupa ce dispare “heat” de pe afisaj,
va aparea temporizatorul, la functia presetata “beans” este 15
minute 

Dupa cele 15 minute, vasul se opreste automat
si incepe eliminarea presiunii ~10 minute 

Dupa eliminarea presiunii, porneste functia
“pastrare la cald” 

Ridicam capacul, si turnam fasolea intr-o
strecuratoare

Clatim vasul mobil, il stergem, apoi il punem
din nou in functie. 

Tocam ceapa marunt, dam prin razatoare
morcovoul, apoi le punem in vas, adaugam cele doua linguri de ulei, nu punem
capacul si setam functia sotare

Calim ceapa si morcovul in cele doua linguri
de ulei pana ceapa devine translucida, apoi adaugam costitele si mai calim 2
minute

Adaugam lingurita de boia, 1/2 lingurita de
piper si o lingurita de sare si mai calim 1 minut

Adaugam apa sau supa cat sa acopere fasolea
cu ½ m linchid. Daca folosim apa, adaugam acum si cele doua cuburi de supa
organica

Punem capacul, sigilam, setam supapa pe
“etansare” si setam functia „beans” din nou

Oala se va comporta exact ca la prima
fierbere: “heat”, timp (15) min “keep warm- pastrare la
cald”. Cand pe afisaj apare “keep warm” inseamna ca preparatul
este gata. 

Fasolea s-a fiert perfect, iar gustul a fost
divin! 

Am mancat-o cu putin marar uscat pe deasupra
si alaturi de castraveti murati 

Feliile de ardei iuti au rol decorativ. 

Cu drag, Praji.

[Articol sponsorizat]

Credits: Source