Pizza cu margini umplute | Retetele Mihaelei

Pizza de casa cu blat pufos si margini umplute

Ingrediente:

  • 300 g faina 000
  • 8 g sare
  • 13 g drojdie proaspata sau 4 g drojdie uscata
  • 15 g zahar
  • 220 g lapte 3.5% caldut
  • Sos de rosii
  • 300 g cascaval
  • Toppinguri dupa placul vostru
  • Un catel de usturoi
  • 30 g unt 82% grasime, topit
  • Putin cimbru, oregano si rozmarin

Pentru ca urmaresc un aluat pufos, la aceasta reteta  voi folosi faina trei nule, si nu tip 650 ca la reteta clasica.  La faina adaug, zaharul si sarea. Omogenizez.

Secretul numarul doi pentru obtinerea aluatului pufos este lapte caldut  in loc de apa. Dizolvam drojdia in el. Neaparat sa aveti grija sa fie caldut, nu fierbinte altfel drojdia moare si nu mai dospeste.

Punem laptele peste faina, amestecam pana se prinde aluatul, apoi ne folosim de maini. Scoatem pe masa si framantam. Aluatul obtinut trebuie sa fie putin lipicios, nu ferm dar in functie de cat de uscata este faina voastra insa s-ar putea sa  obtineti un rezultat diferit, asa ca va orientati si faceti ajustari. Daca este prea tare mai adaugati putina apa la framantat daca este foarte foarte lipicios, mai puneti putina faina. Se framanta cam 10 minute.

Apoi ungem castronul cu putin ulei si punem aluatul in el. Dam un puf de apa deasupra, acoperim cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc cald aproximativ o ora sau pana isi dubleaza volumul.

In timp ce aluatul dospeste, ne pregatim celelalte ingrediente, precum sosul de rosii. Voi folosi acelasi sos de rosii ca si la reteta clasica. Vi-l mai aduc aminte odata. Lista ingredientelor este aici:

Ingrediente sos:

  • o conserva 400 g rosii decojite
  • 10 g de zahar
  • 5 g de sare
  • 2 g piper negru macinat
  • o lingurita oregano uscat
  • o lingurita cimbru uscat
  • o jumatate lingurita busuioc uscat

Asadar punem rosiile intr-un robot, impreuna cu condimentele: zahar –  daca rosiile sunt deja dulci nu e absoluta nevoie, sare, piper, oregano, cimbru si busuioc uscat. Bineinteles puteti sa modificati cantitatile, sa scoateti sau sa adaugati  ce va place astfel incat sosul sa fie exact pe placul vostru.

Acum pregatim cascavalul. Trebuie sa taiem niste batoane ca sa umplem marginile cu ele. Eu le tai destul de subtirele, dar daca vreti mai multa branza pe margini atunci le taiati mai groase. Bucatile necesare sunt in functie de latimea bucatii de cascaval din care taiati  si in functie de tava pe care o folositi asa ca nu pot sa va spun un numar exact.  Am taiat jumate din cascaval batonase iar restul il dau pe razatoare.

Pregatiti si restul de ingrediente pe care vi le-ati ales pentru pizza voastra. Eu am pregatit masline, un ardei gras  si salam picant.

Cu vreo 15-20 minute inainte preincalziti cuptorul la putere maxima.

Un alt secret al acestei pizze, care face marginile foarte, foarte gustoase este untul aromat. Acesta il pregatim cand aluatul este aproape dospit. In 30 g de unt topit, punem un catel de usturoi dat prin presa, putin rozmarin, putin cimbru si putin oregano. Amestecam si dam deoparte.

Folosesc o tava speciala de pizza cu perforatii, cu diametrul de 30 cm. Evident ca va rezulta o pizza foarte mare, suficienta pentru doua persoane.

Intind foaia de aluat doar cu cativa cm mai mare decat tava. Am calculat cantitatile  ca sa iasa un blat potrivit, nu gros dar nici prea subtire. Daca folositi o tava mai mica si folositi aceeiasi cantitate de aluat va iesi un blat gros.

Pe margine asezam batoanele de cascaval, optional se poate presara si putin oregano, apoi invelim batonasele de cascaval in aluat. Lipim bine sa nu se desfaca. Taiem marginea umpluta in sectiuni de cate 2 cm si rasucim fiecare sectiune cu fata in jos. 

Continuam sa asamblam pizza. Punem sosul de rosii, un strat de cascaval (nu tot), topingurile la alegere, deasupra restul de cascaval ras si inca putin oregano.

Ultimul pas este sa ungem marginile umplute cu untul aromat pe care l-am facut mai devreme. Va sfatuiesc sa nu-l omiteti pentru ca da un gust extraordinar.

Dam la cuptorul preincalzit la cea mai mare temperatura. Cuptoarele pe gaz se incing mai tare si aici dureaza cam 5 minute, dar verificati de la 4. Cuptoarele electrice nu se incing la fel iar coacerea dureaza in general cam 7 minute – dar la fel stati cu ochii pe ea.

Pofta buna!