Plăcinte de la mama

Am avut o deplasare la Milano pentru San Pellegrino Young Chef, semifinala pentru Italia și țările din sud-estul Europei (așa a și fost), unde am însoțit-o pe Diana Drăghici, colega mea de la MEATic by Adi Hadean (restaurantul din București, că pe ăla din Oradea l-am pierdut într-o clipă de neatenție – nu mai fac).

Pentru că nu am avut altă soluție, mama a urcat în tren în gara din Baia Mare și a venit să stea cu nepotul ei câteva zile. Cum nu-i faptă bună să nu rămână nepedepsită, am convins-o ca înainte să plece spre Brașov, la cel mai nou nepot din familie, să petreacă o zi cu noi în bucătăria restaurantului și să ne învețe să facem plăcinte cum ne face acasă.

Draga de ea s-a îngrijorat că “oare o să le placă, da’ oare or fi destule?”, ceea ce s-a și petrecut.

Apoi a venit Andreea Esca să o pupe și finu’ Petreanu să-i ia interviu pentru radio și Adrian de la Terasa Obor cu un braț de flori, și cred că n-a avut o zi chiar atât de rea. Și nici noi.

Și n-o să aveți nici voi dacă faceți plăcintele astea:

Placinte de la mama

  • 1 kg faina alba cernută
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei floarea soarelui
  • 40 g maia sau 25 g drojdie/10 g drojdie uscată
  • 30 g sare

Se framantă până ai un aluat moale și fin. Dacă vrei plăcinte pufoase și moi și-n două zile de la coacere, adaugă un ou și 100 de grame de smântână acră în aluat, spre final.

Umplutura:

  • brânză de burduf bătută cu marar și cozi de ceapă verde. Brânza trebuie să fie un burduf mai vechi și mai tare. Dacă e prea moale, curge din plăcintă la frigere. Nu vrem asta.

Dospește o ora apoi frige plăcintele în ulei încins (cât să treacă peste plăcintă), într-o tigaie sau cratiță mai groasă-n pereți.

Cum umpli plăcinta: întinzi foaie groasă de 3-5 mm din 180-200 grame de aluat. Presari umplutură din centru spre margini, cam 35-40 de grame. Aduni aluatul de la margine spre centru în 6-8 pliuri. Apeși cu palma, întinzi cu un sucitor. Lași 5-10 minute să mai crească. Crestezi plăcinta la mijloc, o singură tăietură adâncă, de 3-4 cm lungime, să aibă pe unde ieși aburii.

Amin.

Să fiți sănătoși.

Credits: Source