Tort cu vanilie, cafea şi nucă

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu când intru intr-o cofetărie, odată ce am auzit cuvântul “vanilie” nu ma mai pot concentra la altceva. Aș cumpăra orice conține vanilie, însoțit de o cafea. Chiar dacă este o oră nepotrivită pentru cofeină, iubesc combinația dintre cele două, de aceea am ales să fac un tort care să mă reprezinte în totalitate. Daca va hotărâţi să incercaţi reţeta pentru o aniversare trebuie să ştiţi că ingredientele sunt pentru un tort de aproximativ 2 kilograme.

Ingrediente pentru blat:

  • 300 g de nucă măcinată;
  • 8 albușuri;
  • 300 g de zahăr;
  • 10 ml suc de lamâie.

Din aceste ingrediente vor rezulta 4 blaturi de 20 cm diametru. Impărţim compoziţia în jumătate şi coacem pe rând câte 2 blaturi. Dacă aveţi posibilitatea să le coaceţi pe toate 4 in acelaşi timp este perfect! Am bătut albuşurile spumă cu un praf de sare.

Am adaugat zahărul şi am mixat până când nu s-au mai simţit granulele. La final am amestecat bezeaua cu nucă şi zeamă de lămâie cu mişcari lente de jos in sus, folosind o spatulă.

Am introdus blaturile în cuptorul încins in prealabil la 180 de grade, timp de de 30 minute.

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 450 ml de lapte;
  • 1 păstaie de vanilie;
  • 8 gălbenuşuri;
  • 120 g de zahăr;
  • 60 g de amidon.

Am lasat la infuzat in laptele cald seminţele şi păstaia de vanilie timp de 15 minute. Am mixat gălbenuşurile cu zahărul, apoi am adăugat amidonul mixând in continuare până la omogenizare. Am turnat laptele în fir subțire amestecând în continuu. Apoi am pus la fiert compoziţia la foc mic până cand s-a îngroşat. Am transferat-o într-o tavă, unde am acoperit-o cu folie alimentară până la răcirea completă, timp în care am rumenit în tigaie 30 de grame de fulgi de migdale.

Ingrediente pentru crema de cafea:

  • 300 g de mascarpone
  • 190 g de smântână pentru frişcă
  • 70 g de zahăr pudră
  • 6 g de cafea solubilă
  • 15 ml de espresso

Am adăugat cafeaua solubilă în espresso şi am lăsat la răcit. Am mixat smântâna până când consistenţa ei a devenit fermă. Separat am amestecat mascarpone cu zahărul pudră, am omogenizat, apoi am mixat ambele compoziţii împreună până am obţinut o cremă fermă peste care am adăugat cafeaua.

Pentru asamblarea tortului am mixat crema de vanilie şi am împărţit-o în 4 părţi egale. Între fiecare 2 blaturi am folosit o parte cremă de vanilie, 10 g fulgi de migdale şi 100 g cremă de cafea. După ce am adăugat ultimul blat am nivelat crema de vanilie, am scos tortul din cerc şi cele 260 g de cremă de cafea ramase le-am folosit pentru a acoperi tortul. Am dat la rece minimum 3 ore.

Cu speranţa că nu a fost aşa greu cum a părut, vă urez spor. Să auzim numai de bine.

Alina

Credits: Source